Main ContractorARJ Construction
ArchitectVeretec
Structural EngineerRamboll
LocationHackney, London

The Brief

The development consists of the refurbishment of an existing six-storey concrete framed block, with the addition of a new structural timber office block to the rear.

The Results

This scheme illustrates an impressive sustainable building illustrating the versatlities of CLT along with a full refurbishment of the current building.

About The Project

B&K Structures designed, supplied and installed a hybrid structure which blended structural steel, glulam and cross-laminated timber to extend the full floorplate of the building to 50,000 square feet. Central to the design is a beautiful CLT-framed atrium which encourages co-working and a sense of community between the charities housed in the space. B&K Structures was able to deliver and install the steel, CLT and glulam elements within a time-frame of just 44 weeks, speeding up the build process significantly when compared with a traditional construction programme for a project this size. Nick Forster, director of special projects at The Ethical Property Company, said: “Ethical Property has had a great experience working with B&K Structures, Waugh Thistleton and ARJ Construction. The end result is a stunning building and a great place for our tenants to carry out their work to achieve social change.”

The Brief

This environmentally new office space will replace an empty and derelict 1962 office block with a modern and flexible workspace for up to 25 charities to work under the same roof, sharing generous communal facilities and community spaces.

Solution & Results

The Refurbishment
The front extension – Supply and site fixing of the structural steelwork on HD bolts and CLT floor decks to the front of the existing concrete structure.
Roof Extension – Supply and site fixing of the structural steelwork on resin Anchors with soft wood timber joists/plywood decking to the floor construction and a CLT roof panel.
Circulation Core – Supply and site fixing of the CLT structure with integral structural steelwork and glulam, forming the lift cores and feature staircase.


The New Six Storey Structure
Supply and site fixing of the CLT structure with integral structural steelwork and glulam to phase 2, north elevation CLT staircase. The building will accommodate different sized organisations, therefore, It will have a flexible internal layout. Also consisting of a main atrium at its centre to enhance its networking community. The atrium’s timber structure and lime render will ensure optimum lightness, spaciousness and breathability, while its curtain walling will further reduce the building’s carbon footprint.


Environmental concerns – in particular reducing the building’s carbon footprint – were central to The Ethical Property Company’s brief. The remit also called for open communal spaces that would encourage the building’s eventual tenants to network and collaborate, and there was a strong emphasis on maximising the available space within the finished building.

Nick Forster, director of special projects at The Ethical Property Company, said: “Ethical Property has had a great experience working with B&K Structures, Waugh Thistleton and ARJ Construction. The end result is a stunning building and a great place for our tenants to carry out their work to achieve social change.”
Nick Forster
Director of Special Projects