Main ContractorBAM
ArchitectGT3 Architects
LocationWhitfield, Dover

The Brief

The construction of a new leisure centre using structural steel and a glulam frame, part of a 26m scheme which opened in February 2019.

The Results

A sustainable leisure facility encouraging people to live more of an active and healthy lifestyle.

About The Project

The New Dover Leisure Centre consists of a structural steel and glulam frame. The scheme is to replace the 40-year-old Dover Leisure Centre which represents a major investment in the district’s sport and leisure facilities. The new Dover District Leisure Centre will feature a competition standard eight-lane swimming pool with spectator seating for 250 people, learner pool with moveable floor, four court sports hall, squash courts, multi-function room, fitness gym with 120 stations, fitness studios, clip ‘n’ climb wall, and a café. The plans also include two outdoor 3G artificial pitches for five-a-side football and a minimum of 250 parking spaces.

The Brief

B&K Structures have been appointed to construct the new leisure centre using structural steel and a glulam frame. Five 34m long, spruce beams will support the roof of the new leisure centre, with a further eight visual larch columns as a feature of the main entrance canopy. Once completed the existing Dover Leisure Centre will be demolished.

The Solution

The leisure centre is made up of sustainable sources of structural steel and a glulam frame. Using glulam will create a warm and comfortable feel to the building. Glulam also has a greater resistance to fire than any other structural
construction material. Builders, BAM Construction,anded over the building on time and on budget to Dover District Council and operators, Places Leisure, 10 days before.

Download Case Study PDF