Main ContractorThe Woodland Trust
ArchitectFeilden Clegg Bradley
Structural EngineerAtilier One
LocationGrantham, Lincolnshire

Overview

To construct a new and improved office space that reflects the work of The Woodland Trust.

The Results

A natural and aesthetic building that blends in with its surroundings. The project provided staff at The Woodland Trust with an office they can be proud of without ignoring sustainability.

About The Client

The Woodland Trust is the largest woodland conservation charity in the UK. Their mission is to protect the UK’s most irreplaceable woodland as well as create and grow sustainable areas for future generations. Their requirement for a new HQ was of considerable interest to B&K Structures as both parties maintain similar values and place sustainability at the very top of their agenda.

The Brief

Situated in Grantham, Lincolnshire, the development houses 200 staff with the core mantra of providing a sustainable and engaging office which achieves a BREEAM excellent rating. “It was essential we reflected the values of the Woodland Trust in its headquarters, both in terms of aesthetics and the inherent environmental stance they want to convey” says Matt Vaudin, Partner at Feilden Clegg Bradley. “We utilised the natural beauty of wood, with unique sustainability measures provided by B&K Structures.”

The Solution

To achieve the desired sustainability requirements, B&K Structures installed its cross-laminated structural timber, providing a naturally engineered high load-bearing solution, with strong environmental benefits that aligned with the original brief. CLT is also exceptionally advantageous to the life cycle costs of a building thanks to its natural resistance to strong chemicals, therefore requiring practically no maintenance.

To facilitate superior efficiency, 81 suspended rectangular concrete slabs, manufactured by Trent Concrete, were connected to the underside of the 2.4 metre wide CLT roof panels. The concrete slabs acted as a large thermal mass, producing a natural radiator, absorbing heat from the offices in the day and recycling it, making significant contributions towards energy use.

“For our new office development it was essential that we created a great space in which to work that also reflects our sustainable beliefs. B&K Structures were able to provide us with a comprehensive structural solution that met our sustainability requirements - without compromising on aesthetics. As well as the superior environmental benefits the structure provides, it’s reassuring to note that the timber is fully recyclable at the end of the buildings life, further contributing to our green credentials.”
Julian Purvis
Woodland Trust
Download Case Study PDF

Download file

Please enter your details below to download the file.